Set espècies de peixos viuen ja al riu Besós

De vegades les bones notícies també són notícia. Resulta que set espècies de peixos viuen ja en el riu Besós, al seu pas per Santa Coloma i des de Montcada fins a la desembocadura. Es tracta d’una notícia extraordinària que diu molt a favor de la recuperació de les aigües i l’entorn fluvial, ja que en el 2002 no van trobar cap espècie. El treball l’han fet Dolors Vinyoles, Adolf Sostoa, Eduardo García y Albert Maceda, experts del departament de biologia animal de la Universitat de Barcelona per encàrrec del Parc Fluvial del Besòs (gestionat per la Diputació de Barcelona).

Ara, les espècies identificades pels biòlegs en aquests nou quilòmetres de riu (als termes municipals de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Sant Adrià de Besòs) són l’anguila (Anguilla anguilla), la llissa llobarrera (Mugil cephalus), la bagra (Squalis cephalus), el barb de muntanya (Barbus meridionalis), la gambúsia (Gambusia holbrooki), la carpa (Cyprinus carpio) i la rabosa de riu (Salaria fluviatilis). La novetat més destacada dels dos últims anys de seguiment és la presència del barb de muntanya, una espècie autòctona d’aquest riu desapareguda d’aquest tram fluvial durant dècades a causa de la contaminació, ha explicat Dolors Vinyoles, professora del departament de biologia animal de la UB i responsable del treball científic d’avaluació de les poblacions de peixos.

PEL BON CAMÍ.- En el seguiment de l’any 2007 es van localitzar tres espècies de peixos autòctons i una d’introduïda. Els peixos autòctons són l’anguila (Anguilla anguilla), la llisa llobarrera (Mugil cephalus) i la bagra (Squalius cephalus); i  la carpa (Cyprinus carpio). Cal destacar que l’any 2002, en el darrer seguiment de peixos que s’havia fet en aquest tram, no s’hi havia detectat cap individu de cap espècie.La zonificació de les espècies en el parc és molt marcada.

A la zona més propera a la desembocadura hi ha una població d’anguila força estructurada (amb exemplars de moltes mides diferents) i molts juvenils de llisa. Aigües avall del rec Comtal s’hi poden observar anguiles petites i alguns exemplars de llisa, bagra i carpa. Just per sobre de l’esmentat rec no s’hi ha detectat cap espècie. I aigües amunt de l’EDAR de Montcada hi ha una població abundant i també força estructurada de carpa, algunes bagres i anguila.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: