L’art més reivindicatiu ‘okupa’ el carrer

Cartell d'enguany.

Cartell d'enguany.

UN ARTICLE DE LAURA NOVENSÀ *

Aquests dies s’està celebrant a la nostra ciutat el FARTS, el Festival d’Art Social de Coloma de Gramenet. La ciutat acollirà la vuitena edició de la tradicional festa, amb un munt d’espectacles que giren entorn a l’art i a la crítica social. Tots ells pensats per a què hi gaudeixin tots els públics.

El festival és una manifestació artística, social i independent dedicada a l’art compromès que pretén treballar la sensibilització i la conscienciació social mitjançant les arts escèniques. Té la voluntat, no només de mostrar, sinó també de contribuir a la transformació de la realitat social.

El FARTS va néixer l’any 2003 com una iniciativa dels grups colomencs Sahbi Solidari i Lunaire Theater dedicats a la solidaritat i a la cultura, el Festival d’Art Social ha anat creixent any rere any, edició a edició, i actualment és un projecte dut a terme per un col·lectiu de gent i entitats, el col·lectiu FARTS. 

Més enllà d’una pura mostra d’art al carrer, el FARTS pretén ser una eina de treball de camp per a la sensibilització i la conscienciació social. Aquesta és la raó per la qual en el FARTS, tot i que hi tenen cabuda tot tipus de manifestacions artístiques, sempre es prioritzen aquelles que tenen un contingut social i de denúncia.

L’objectiu del FARTS és ser un festival viu i participatiu que doni veu a tothom, on es denunciïn les injustícies i amb el qual, mitjançant l’art, es provoqui la reflexió i la reacció de la ciutadania. Malgrat estar obert a espectacles que treballin qualsevol temàtica social, cada edició del FARTS se centra en una temàtica concreta per tal de poder tractar-la amb més profunditat. En edicions passades s’han treballat temàtiques com la guerra, l’anti-Fòrum, la immigració, el medi ambient i l’especulació immobiliària, entre d’altres.

Fidel a la seva voluntat de recuperar el carrer com a espai d’expressió, aquest 2011 el FARTS pren un any més diferents espais de la ciutat com a escenari. En aquesta vuitena edició, l’activitat del festival se centrarà en dos emplaçaments de Santa Coloma de Gramenet: el Parc Europa i el Teatre Sagarra. Durant el FARTS aquests espais aplegaran espectacles gratuïts de temàtica variada per a petits i grans: teatre, música, circ, tallers tots ells amb una característica comuna, el to reivindicatiu i de denúncia social. Aquest any destaca la participació al FARTS del grup de teatre Vichama, de la ciutat Villa el Salvador, una ciutat peruana agermanada amb Santa Coloma de Gramenet, que representará el dia 7 d’octubre l’obra Aguas Profundas.
Com marca la filosofia del festival, tothom qui hi participa ho fa de manera voluntària i totalment desinteressada.

En la mateixa línia reivindicativa del Festival d’Art Social, a Santa Coloma també se celebrarà, del 6 al 9 d’octubre, la 2a edició del Saló del Còmic Social, organitzat pel col·lectiu del Saló del Còmic Social, elCol·lectiu FARTS i Mémoire et BD.

Un event únic en el món del còmic, ja que és l’únic saló dedicat exclusivament als còmics amb contingut social i històric. En ell tindrem l’oportunitat de veure-hi exclusives trobades entre els entesos en còmics i els activistes dels moviments socials. A més, el públic assistent podrà intervenir-hi com un membre actiu més per a complementar tota la informació que sorgeixi de les xerrades amb les seves pròpies experiències. I si tot això no fos prou interessant, aquest saló del còmic és completament gratuït!!!! Tot un al·licient tenint en compte els temps que corren.

El Saló va néixer l’any 2009, quan un grup d’autors de còmics i ciutadans van pensar que els còmics, a més d’ésser un entreteniment, igual que la televisió, el cine, la ràdio, Internet o la literatura, podien fer-se servir com a eines crítiques de la realitat quotidiana. El seu lema era “El còmic pot ser més que un còmic”, i estaven convençuts que per ajudar a millorar el món actual calia l’energia creativa dels llapis i els pinzells.

En l’edició de 2010, el saló va comptar amb la prestigiosa presència de Jaime Martin, Carlos Gimenez, Carlos Azagra, Aníbal Mendoza, Martin Tognola, Hernán Migoya, Joan Marin, Ricardo Hermida, Mario Torrecillas, Tyto Alba, Cristina Duran, Miguel A. Giner Bou, entre d’altres. Va celebrar interessantíssims debats com, per exemple, el còmic i la salut, la joventut i la crisi o la guerra espanyola que van tenir molt d’èxit, a més de diverses exposicions, passis de vídeos i una biblioteca oberta tots els dies on s’hi podien trobar tots els còmics presentats en el Saló.

L’edició d’enguany promet ser molt més interessant encara, ja que és l’any en el que més autors de còmics s’han animat a comprometre’s amb les causes socials i han dibuixat en les seves obres la indignació col·lectiva per la situació en la què ens trobem. A molts d’ells podrem trobar-los participant en les innumerables xerrades organitzades o visitant les diferents exposicions, una oportunitat única per a poder debatre amb ells qualsevol temàtica social que se’ns acudeixi.

Podrem trobar-nos amb autors com Señor PlástikoMiquel FusterManel FontdevilaAlejandro Torres,Tomeu PinyaMarcos PriorCarlos AzagraJavi RoyoKapPere MejanOriol Hernández , Sagar,Antonio MartínFran Peña, Cristina Spano, Venga Monjas o Listo Entertainment.

Hi haurà interessants debats sobre temes d’actualitat com “Quan t’atrapa el carrer”, “Per què ens treuen el treball i els serveis públics”, “Generació NO-NO, joventut i resistència” o “Dibuix de premsa: quina llibertat ens queda”. També podrem gaudir d’una trobada d’alumnes i autors de còmics amb Mario Torrecillas i Señor Plástiko, així com dues interessants exposicions: “Còmic, crisi y resistències“ a la Biblioteca Central iLa gran estafa” al C.R.J Mas Fonollar. En el Saló també hi ha lloc per a la música i dissabte a la nit se celebrarà el Concert Il·lustrat a càrrec del grup de rock de El Vendrell, Chatarra.

A l’agenda de Santako Mola podreu trobar totes les activitats programades del Saló per a tots els dies.

Tota la información del Saló podeu seguir-la en el seu blog on també hi trobareu el programa detallat per a cada dia. Més informació del FARTS a la seva web.

*Laura Novensà informa sobre esdeveniments culturals a SantakoMola

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: