Homenatge als pioners de l’escola catalana

Aspecte de la xerrada del Correllengua sobre la immersió lingüística a la Biblioteca Central.

Són gent de pedra picada. Ahir al vespre, omplien la sala de la Biblioteca Central professors compromesos amb la llengua catalana, pares involucrats en l’educació, alumnes fruit de la immersió i ciutadans preocupats per la cultura. L’acte de presentació del Correllengua 2011 tènia que ser una simple xerrada sobre La immersió lingüística a Santa Coloma i es va convertir en un homenatge a l’escola catalana de la ciutat.

Van ser els pioners d’aquesta iniciativa que tant va canviar l’escola de Santa Coloma i del conjunt de  Catalunya. Robert Cama, mestre i impulsor del procés d’immersió, va desempolsar uns retalls de premsa per demostrar la persecució que sofria la llengua catalana. 2.3oo intelectuales firman el Manifiesto en favor del castellano (alguns eren mestres del Puig i el Joan XXIII) i La llengua castellana, asediada en Cataluña, deien els titulars de l’època, fa gairebé trenta anys. Va treure un article seu publicat a la històrica revista Grama, ja desapareguda, que anunciava la creació d’un grup de pares i mestres per crear l’escola catalana, en un oceà on tot era en castellà.

A CONTRA CORRENT.– “Ni tan sols l’Ajuntament ho veia clar”, va dir el mestre Cama. I això que governava l’esquerra, amb Lluís Hernández (PSUC) al capdavant (Félix Trias va confirmar aquest fet).  El mestre va explicar una anècdota que no té preu. En síntesi va dir que van aprofitar una visita de Jordi Pujol a l’Institut Puig Castellar per demanar-li la implantació de l’escola catalana. Pujol va arrugar el nas, però els va donar dia i hora per anar a la Generalitat. I l’Ajuntament es va sumar a la idea al veure que les llistes de interessats no paraven de créixer. I al setembre del 83, aquella gent obstinada va aconseguir una escola pública, catalana i de qualitat.

Quima Gumbau, mare d’un dels primers alumnes, va matisar que no era una escola de debò, sinó tres aules improvisades a la Guarderia de Santa Rosa. Quima Gumbau, que té al castellà com a llengua materna, va recolzar aquesta idea perquè li semblava el més natural del món si un estava a Catalunya, però va puntualitzar que no van anar mai contra el castellà. En referència a la recent sentència del Tribunal Superior de Catalunya, Quima Gumbau va advertir del perill que es perdi tot aquest esforç. “Teníem molta il·lusió i gens de ràbia, ara tenim menys il·lusió i més ràbia”.

Monserrat Giral, una de les tres professores que va iniciar el curs en català en el Rosselló Pòrcel, va recordar que després de la guarderia es van traslladar a Can Roig i Torres, fins a tenir la seva pròpia escola. “Ha estat el projecte més il·lusionant de tota la meva vida. Jo estava a la Pegaso i quan em van proposar crear una escola catalana a Santa Coloma em vaig quedar parada, però vaig acceptar el repte, i mai m’he penedit, sinó tot el contrari”. Va explicar que no tenien llibres ni jocs de lectura, que van haver d’elaborar ells mateixos, “amb la col·laboració d’uns pares entusiastes”.

SORPRESA.– Por a poc, la idea es va estendre al Lluís Millet, al Beethoven, al Salvatella i va anar quallant, malgrat les resistències d’alguns mestres.

La sorpresa va ser majúscula quan els pares, nascuts aquí o allà, van escollir el català com a llengua vehicular a l’escola. Fins avui.

Quant a Jordi Corachán
Periodista

2 Responses to Homenatge als pioners de l’escola catalana

  1. Joan Redón says:

    Vull agrair el gran treball dels germans Trias, de Pep Palacios i punts i punts altres. Santa Coloma va marcar el camí a seguir. M’agrada el de pioners.

  2. Retroenllaç: Òmnium s’implanta a la ciutat pionera de la immersió lingüística « GRAMENET 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: