El bosc, protagonista de l’exposició de la plaça de la Vila

Una treballadora escombra entre les carpes de l'exposició.

Demà s’inaugura l’exposició El bosc, molt més que fusta, que es podrà visitar fins a l’11 de desembre. La mostra està organitzada per l’Obra Social La Caixa i l’Ajuntament de Santa Coloma i té com a objectiu sensibilitzar a la població sobre la importància dels boscos.

En una nota de premsa dels dos organismes es subratlla que la visita permetrà conèixer com funciona un arbre, les principals espècies arbòries de Catalunya i de l’estat Espanyol, entre d’altres aspectes, amb l’objectiu de prendre consciència sobre la importància per a la vida i per a l’ésser humà d’aquests ecosistemes terrestres amb més biodiversitat del món.

El bosc. Molt més que Fusta es podrà visitar de dilluns a diumenge, de 10 a 14 h i de 17 a 21, i amb visites guiades els dissabtes a les 18 h i els diumenges a les 12 i a les 18 h. També està previst les visites de centres escolars amb cita prèvia al telèfon 902 906 666, en el marc del Programa d’Activitats Complementàries que té en marxa l’Ajuntament. 

La mostra es divideix en quatre apartats bàsics amb plafons informatius, imatges i una selecció particular d’arbres. A partir dels quatre apartats podrem conèixer com s’organitza la vida a la terra al voltant dels arbres (L’ecosistema bosc), la seva importància i funcionament (L’arbre), la riquesa dels boscos a l’estat Espanyol i a Catalunya (Els boscos a Espanya); també podrem veure com afecta l’influència de l’ésser humà en els boscos i els riscos als que ens enfrontem si no fem una gestió i conservació sostenibles (Bosc i ésser humà).

DEFENSA DELS BOSCOS.– Espanya té una superfície arbrada de 14,7 milions d’hectàrees (ha) (147.322 km2) i 250 ha. (2,5 km2) pertanyen a Santa Coloma, l’equivalent a 250 camps de futbol. En concret, a la ciutat hi ha tres zones consolidades de bosc protegit –Bosc Llarg, Torrent de les Canyes i zona de boscos de Torribera. De les tasques de protecció i conservació se n’ocupa l’ajuntament de Santa Coloma, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a partir del Pla Especial de Protecció de la Serralada de Marina, compartit amb els municipis de Montcada, Badalona i Tiana.

L’Ajuntament té en marxa el Programa de Restauració d’Àrees Periurbanes amb el que, des de 1994, es treballa per a la recuperació i ordenació de la muntanya més propera a la zona urbana del municipi i que alhora ajuda a la inserció sociolaboral de persones en situació d’atur. Una de les seves prioritats és la protecció i millora les zones forestals colomenques a més de la prevenció d’incendis a Santa Coloma. Entre les actuacions realitzades destaca la creació del parc de La Bastida, del camí de Sant Jeroni de la Murtra, actuacions al Torrent de la Llevadora i al Torrent de les Bruixes, i la construcció del dipòsit de prevenció d’incendis municipals, entre d’altres innumerables actuacions per preservar o millorar el medi natural colomenc. En aquest sentit, l’ajuntament de Santa Coloma ha estat guardonat per Nacions Unides en diverses ocasions per les iniciatives contra el canvi climàtic i la sostenibilitat, entre les que destaquen els bons resultats d’aquest programa.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: