Controvertit ERO a l’Esperit Sant

 • Els 830 treballadors de l’hospital colomenc es quedaran sense sou i feina durant 25 dies 
 • El Sindicat de Metges no signa l’acord, denuncia la greu situació a urgències i anuncia mobilitzacions

Vestuari de l'hospital de l'Esperit Sant, de Santa Coloma.

Sense feina ni sou durant 25 dies. Aquesta és la principal mesura que estableix l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) fet públic aquesta tarda entre el patronat de l’hospital de l’Esperit Sant i totes les centrals sindicals (CCOO, Satse, Usae, UGT i Catac-Cts-Iac ), a excepció del Sindicat de Metges, que anuncia mobilitzacions.

La segona tanda d’ajustos anunciada el dimarts el president Artur Mas, ha arribat aviat a Santa Coloma. L’hospital de l’Esperit Sant, centre concertat i gestionat per la Generalitat i el Arquebisbat de Barcelona, ha pactat l’ERO temporal per “salvar i garantir” la viabilitat econòmica de l’entitat després dels ajustos aplicats per Salut, segons ha assenyalat la direcció de l’hospital en un comunicat. L’Esperit Sant atén a una població de més de 200.000 persones, procedents sobretot de Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Barcelona.

Metges empipats

L’ERO ha causat indignació entre la major part dels facultatius, ja que deixa en una situació molt delicada als professionals d’Urgències. El doctor Manuel López Lara, president del Comitè de Treballadors i del Sindicat de Metges, denúncia que 25 companys seus queden en una situació d’interinitat, mentre esperen l’aplicació d’un pla específic per a la unitat d’Urgències. López Lara afirma que, mentre estant, se’ls hi redueix la jornada entre un 40 i un 75% (una mitjana del 60%). “No et fan fora, però gairebé”, recalca el doctor.

El representant del Sindicat de Metges informa de la dràstica reducció del personal d’aquest departament, així com de la plantilla de ginecòlegs, quan l’hospital efectua un total de 1.300 parts a l’any, els mateixos que Can Ruti. López Lara subratlla els problemes a Urgències, agreujats pel tancament de 50 dels 166 llits de que disposa l’hospital. “Moltes vegades no podem traslladar als malalts a una planta”, subratlla el metge.

Per la seva banda, un portaveu dels sindicats signataris ha assenyalat que el pressupost de Salut per 2012 consolidarà les retallades aplicades aquest any. “L’acord garantirà l’estabilitat dels treballadors contractats”, han defensat els sindicats en un comunicat. El pacte, d’altra banda, contempla la tornada del descompte del sou efectuat als treballadors des de juny de 2010. 

Els neuròlegs espanyols, en alerta per les retallades

Les retallades que aplica la Generalitat a sanitat pública han posat en alerta als neuròlegs de la resta del país. La Societat Espanyola de Neurologia (SEN), entitat científica que aglutina els neuròlegs a Espanya, ha anunciat la creació d’una comissió especial per analitzar l’efecte de les retallades en l’atenció mèdica de la sanitat pública catalana, informa Efe.

Els recents acomiadaments de neuròlegs a Catalunya així com la desaparició d’una de les unitats de ictus amb les quals explicava la comunitat han posat en guàrdia a la Societat, la comissió de la qual “vetllarà perquè les retallades no suposin una disminució de la qualitat del servei”, ha assenyalat avui la SEN en un comunicat. Precisament aquest migdia, la Generalitat ha aprovat un altre expedient de regulació d’ocupació (ERO) de l’hospital concertat Sant Pau de Barcelona que afectarà a quatre de cada deu empleats.

La comissió de la SEN se centrarà a analitzar possibles deficiències del sistema i de retards en l’atenció dels pacients catalans, especialment en aquells casos que impliquin “una atenció d’urgència”.

L’entitat alerta que les retallades “poden influir molt seriosament” en els pacients que requereixen tractament neurològic. Prop d’1,2 milions de persones pateixen alguna malaltia neurològica a Catalunya mentre una de cada sis es troba en risc de patir un vessament cerebral, segons dades de la SEN. Aquestes xifres “s’incrementaran considerablement els propers anys a causa del progressiu envelliment de la població”, ha recalcat l’entitat.

COMUNICAT

Direcció i treballadors de la FHES arriben a un acord per assolir la sostenibilitat econòmica de l’Hospital per als anys 2011 i 2012 (23/11/11)


El centre presenta un ERO de suspensió pactat que afectarà tota la plantilla durant un màxim de 25 dies l’any vinent

La mesura també suposarà el retorn dels descomptes salarials efectuats i el pacte d’inaplicació parcial de les DPO durant aquest període

Les seccions sindicals de CCOO, SATSE, USAE, UGT, CATAC-CTS-IAC, que formen la majoria del Comitè d’Empresa, i la Direcció de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) han signat avui un acord per dur a terme un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que permetrà assolir la viabilitat econòmica de l’Hospital davant la reducció dels ingressos. L’aplicació d’aquest expedient garantirà l’estabilitat dels treballadors contractats durant el període 2011-2012.

L’acord signat recull una suspensió d’un màxim de 25 dies naturals a tota la plantilla durant l’any 2012. A més, suposa la inaplicació de l’import íntegre en concepte de Direcció per objectius (DPO) d’aquest període, així com un 33% del mateix referent al 2011.

D’altra banda, el pacte comporta el retorn del descompte del sou efectuat als treballadors des de l’1 de juny de 2010 en aplicació del Real Decret 3/2010. L’acord, a més, mantindrà les taules salarials del 2010, anteriors a l’aplicació d’aquest descompte.

Amb l’acord d’ERO ja assolit, la Direcció procedirà a presentar el document al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

La Direcció agraeix el compromís dels treballadors en la realització de les mesures esmentades.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

4 Responses to Controvertit ERO a l’Esperit Sant

 1. ¿A ver quién se atreve a ponerse malo en #santacoloma?

 2. Una infermera says:

  Quan tot anava bé no ens van apujar el
  sou. Per què ara ho paguem nosaltres?

 3. ajoblando says:

  No es que hay dias que no se pueden trasladar gente a planta, sino que hoy mismo hay 30 personas esperando cama en planta, y eso que estamos a viernes, cuando los fines de semana apenas se dan altas, un fin de semana apoteosico. Tampoco dicen nada, que hace casi un año se empezo con el recorte de personal, sin contratar gente para suplencias, solo a cuenta gotas. Que la gente se queja mucho al personal que trabajamos en el centro, pero en el momento de manifestarse, seguro que no estaban alli, …. y mas cosas que podria decir, pero se me calienta la boca, todos nos quejamos, pero sigue habiendo gente que sigue pidiendo y pidiendo!!

 4. Traumatóloga says:

  Cuando algún político sale en cualquier cadena de televisión explicando que los que trabajamos en sanidad estamos molestos y nos ponemos en huelga porque a lo mejor nos bajan el sueldo o quizás porque esta vez cobraremos la mitad de la paga de navidad, los que estamos día a día al pie del cañón tratando con los pacientes, nos sentimos vejados, burlados y expuestos a la ira de los enfermos descontentos. Señores usuarios de la sanidad, sepan que los recortes no son el sueldo congelado desde hace años, ni las reducciones (que no los beneficios) a los centros concertados que nos quieren equiparar a los funcionarios de la sanidad pública. No, los recortes són las no coberturas de puestos de trabajo, la amortización de plazas en el servicio de urgencias (por ejemplo), el estar trabajando bajo mínimos, que una huelga obliga a tener más profesionales trabajando para cubrir servicios mínimos, son el cierre de camas, para ahorrar, estar en constante rebelión para recetar lo que creemos que es mejor para el paciente, asumir broncas por ingresar pacientes que creemos que necesitan ingreso, aunque les altere el presupuesto a los que hacen los números. Pacientes graves, y muy graves en camillas, en pasillos y en boxes de urgencias. Pacientes que llegan a urgencias con una apendicitis o con ancianos con fracturas de fémur que desde la camilla de un box pasan por quirófano (y no el mismo día) y vuelven a una camilla en el postoperatorio, sin cama asignada todavía. Eso, señores, eso son recortes. Lo demás hace ya mucho tiempo que lo llevamos como un lastre, en nombre de la vocación. Pero ay señores! si no fuera por la maltrecha vocación de todos los que tratamos con la gente, cara a cara, día a día, esto ya hubiera reventado hace mucho tiempo. Y de eso se valen los que desde sus despachos mueven los hilos. Pero estas marionetas están diciendo basta. Somos más fuertes de lo que ellos creen. Ya se darán cuenta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: