El nou PSC es posa a caminar amb Núria Parlon a la seva direcció

  • L’alcaldessa de Santa Coloma s’integra a l’equip de Pere Navarro, el nou primer secretari
  • La socialista colomenca creu que cal recuperar la confiança perduda d’amplis sectors de la població
  • Manuela de Madre surt de l’Executiva i es queda només com a diputada al Parlament

Pere Navarro i Núria Parlon, al congrés del PSC.

El congrés de la renovació és història. Pere Navarro és ja la nova cara del PSC, després de la retirada de José Montilla. L’alcalde de Terrasa ha estat triat com a primer secretari amb el 73% dels vots dels 604 delegats. Entre els 13 membres del seu secretariat figura Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, que serà la secretària de l’Àrea de Ciutadania i Societat Civil.

Santa Coloma de Gramenet, que ha recolzat en bloc la candidatura de Navarro, també estarà representada en un altre òrgan de direcció més ampli, el de l’Executiva Nacional (83% de vots), amb 43 membres, en la que hi serà Esperança Esteve, diputada al Congrés, a més de l’alcaldessa Parlon. I el Barcelonès Nord, a més de les dues socialistes citades, comptarà amb la presència de Jordi Serra, ex alcalde de Badalona, i Aroa Araujo, també badalonina.

“No som els mateixos”

Els delegats de Santa Coloma, durant un descans en els debats.

Pere Navarro ha volgut deixar clara la renovació al apartar als membres de l’executiva encapçalada per José Montilla, que a partir d’ara serà senador. Entre els dirigents que perden pes dins del PSC es troba Manuela de Madre, ex alcaldessa de Santa Coloma, que es queda com a diputada al Parlament. No obstant això, alguns dels anomenats capitans del PSC tornaran a la direcció pel fet de ser membres de l’Executiva del PSOE. Serà el cas de José Zaragoza, Celestino Corbacho o Carme Chacón. Miquel Iceta podria tornar si passa a dirigir la Fundació Campalans. “No som els mateixos perquè els de la primera fila són tots nous”, ha dit Navarro. 

Encara que Àngel Ros, que ha disputat amb ell la primera secretaria, forma part de l’executiva d’integració, el maragallisme ha estat fulminat. Fora dels òrgans de direcció han quedat diversos pesos pesats com Ernest Maragall, Antoni Castells o Montserrat Tura (segueix Marina Geli). En canvi, els obiolistas d’Ignasi Elena, el tercer candidat a dirigir el PSC, estan millor representats, amb diversos membres a l’Executiva.

En el seu primer discurs com a nou primer secretari, Pere Navarro ha ofererit col·laboració a CiU si les retallades es compensen amb polítiques d’ocupació. Navarro ha assegurat que del congrés surt un “nou catalanisme social” i un “nou federalisme perquè siguin respectades les nostres institucions”.

ARTICLE DE NÚRIA PARLON *

Aquest cap de setmana els i les socialistes catalans hem celebrat el nostre 12è Congrés, sota el lema “Nou PSC”. El congrés, òrgan màxim de decisió del nostre partit, s’ha celebrat en el context més complicat de la història de la nostra formació, enmig de la pitjor crisi econòmica coneguda i després de la pèrdua de confiança d’amplis sectors de la població cap el projecte socialista, tal i com s’ha palesat a les darreres comtesses electorals.  Però, subscrivint el lema congressual, del Palau de Congressos de Barcelona ha sorgit un partit preparat per la remuntada i per fer front als nous reptes que planteja el context social i polític al nostre país.

He pogut ser testimoni de primera mà del desenvolupament del congrés, ja que vaig tenir l’honor d’acompanyar com a vicepresidenta del congrés al president de la taula, el company Pep Fèlix Ballesteros, l’alcalde de Tarragona.  En aquest post us voldria fer cinc cèntims d’aquesta trobada històrica del socialisme catalanista.

En primer lloc us vull parlar de les idees, del projecte. Les persones són importants, la renovació dels dirigents del nostre partit no és una cosa menor. Però us vull parlar primer d’idees i de valors, també de les nostres regles del joc.

Hem comès errors. L’informe de la gestió dela Comissió Executivaque va presentar el companya José Montilla va ser un profund exercici d’autocrítica i, alhora, d’esperança. Ens hem allunyat de la ciutadania; vam estar més preocupats de la gestió que d’enfortir la nostra estructura i de reiterar i difondre els nostres valors. Ara, hem fet foc nou i estem en disposició de començar la remuntada.

Renovar el compromís socialista, nacional i federalista amb els sectors progressistes de Catalunya, amb el sectors afins al nostres projecte, especialment els més necessitats. Sortirem al carrer, per reconnectar amb la societat i ho farem després de reactivar els nostres valors clàssics d’igualtat, solidaritat i justícia social. Potser la màxima expressió del nou combat és la lluita contra la crisi i per la democràcia, posant el valor de la cosa pública sobre el domini salvatge dels mercats. Tot i enfrontar-nos a una problemàtica global, des del nostre país estem disposats a plantar cara al domini  dels mercats financers, a posar fre a l’especulació i, en definitiva, a deixar la submissió de la política a l’economia, amb l’objectiu fonamental de crear ocupació.

Aquest nou vent de canvi té les seves arrels en principis i valors que estan al nostre origen, però que als darrers temps potser hem oblidat. La defensa d’allò públic, la lluita per la llibertat, el laïcisme, l’igualtat entre homes i dones, la solidaritat i l’ecologisme traspuen a cada  paràgraf  de la ponència marc que hem aprovat en aquest congrés. Ara serà  feina dels i les socialistes, des de les administracions que governem o des de l’oposició, substanciar aquest principis en polítiques actives. Podeu estar ben segurs i segures que, com a alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, enfortiré la nostra acció política municipal amb aquest nou impuls ideològic.

En aquest 12è Congrés hem definit el corpus del nostre projecte. Estem disposats a repensar la socialdemocràcia per donar respostes a la gent. Només serem creïbles, si som útils, útils a la ciutadania i útils pel desplegament dels nostres objectius polítics. Però aquest corpus ideològic està acompanyat de propostes concretes pel futur. Hem aprovat la dació en pagament de l’habitatge per evitar les situacions de famílies senceres al carrer per no poder pagar l’hipoteca –la defensa d’aquesta esmena va estar recolçada per la delegació colomenca–; hem fixat com a prioritats la lluita contra l’explotació sexual i ens hem marcat la fita d’abandonar la dependència de l’energia atòmica a Catalunya.

I al principi us parlava de les regles del joc. Aquest congrés passarà a la història per ser el primer en que hem escollit al company i alcalde de Terrassa, Pere Navarro, com a Primer Secretari per una banda i la composició de l’executiva nacional per altra. També vam votar l’informe de gestió de l’executiva sortint de forma secreta i no a mà alçada com s’ha fet fins ara. La nostra organització està madurant, assolint graus de participació i transparència mai vistos fins aquest conclave.

Un altre pas per l’obertura a la societat és l’elecció del candidat ala Generalitatde Catalunya i dels caps de llista a les eleccions municipals en primàries obertes i la creació del Consell Obert. En aquestes primàries podran participar no només els nostres militants i simpatitzants, sinó també els ciutadans i ciutadanes que expressin la seva voluntat de compromís amb el projecte progressista i facin una aportació econòmica simbòlica (tal i com ha fet el Partit Socialista Francès). Pel que fa al Consell Obert, aquest serà un organisme que integrarà el teixit associatiu, la societat civil catalana, per tal d’assessorar les nostres polítiques. Limitació de mandats i incompatibilitat de càrrecs han estat reforçats als nous Estatuts i Codi Ètic, com una mesura més de transparència i coherència democràtica.

Des d’ara mateix ja us puc assegurar el meu compromís de celebrar les primàries a l’agrupació de Santa Coloma de Gramenet per escollir el proper candidat o candidata a l’alcaldia a les properes municipals de 2015.

I finalment, els noms, les persones. El nostre nou Primer Secretari, Pere Navarro, representa com ningú la empenta del nou projecte socialista. Ha sabut sumar sensibilitats –s’han incorporat a la nova executiva Àngel Ros i Joan Ignasi Elena, els altres dos companys que optaven al càrrec- , sintetitzar diferents visions i renovar la direcció. Tinc l’honor d’acompanyar Navarro al secretariat de l’executiva, portant l’Àrea de Ciutadania i Societat Civil, que aplega els temes relatius a Educació, Universitats i Investigació, Justícia, Moviments Socials, Llibertats Públiques i Drets Civils, Funció Pública i Seguretat. Sens dubte, tot un repte i un honor. Una altra colomenca hi serà en aquesta direcció, la diputada Esperança Esteve que s’encarregarà dels temes de Salut. Tot i que aquests càrrecs són de nivell nacional, no dubteu colomenques i colomencs, que tant l’Espe com jo tindrem Santa Coloma al cor i al cap.

Han passat pocs dies des de la finalització del Congrés i la màquina comença a girar. Estatutàriament ara s’han de realitzar els congressos dela Federaciódel Barcelonès Nord (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana) i de les agrupacions. Com no podria ser d’altra manera, ara el vent del canvi bufa cap a les agrupacions. Tenim el full de ruta, les regles del joc ben definides, ara només queda treballar perquè el PSC de Santa Coloma de Gramenet representi com ningú aquesta voluntat de canvi i obertura a tota la societat.

(*) L’alcaldessa ha publicat aquest article, el 20 de decembre, en el seu blog.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

One Response to El nou PSC es posa a caminar amb Núria Parlon a la seva direcció

  1. X. Rius says:

    La veritable decepció del congrés del PSC no ha estat el paper invisible de Carme Chacón, ni el rebuig a tenir grup parlamentari a Madrid, ni l’esquifit 25% del sector catalanista ni la intervenció de Montilla, que va fer el discurs de la seva vida, sinó la desaparició d’Àngel Ros.

    A l’hora de la veritat l’alcalde de Lleida s’ha arronsat. Ni tan sols va gosar presentar-se. I això que diumenge passat, sis dies abans de tirar la tovallola!, encara deia en una entrevista a La Vanguardia que “vull arribar fins al final”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: