Ciutat i mitjans: Up & Down

ARTICLE D’OPINIÓ DE JOSEP MARIA CORTÈS

No hi ha dubte que la societat d’ara és molt diferent a la de fa uns anys. Abans, parlo de quan les noves tecnologies de la comunicació es limitaven al telèfon. També la televisió. Però aquella televisió era més aviat un NO-DO. Després van venir molts canals. La ràdio fa fer una eclosió democràtica i també en certa mesura els mitjans escrits. Internet s’ha incorporat també com a mitjà de comunicació de masses. Ha permès entre d’altres coses accelerar la informació. Però, el més important, al meu entendre, ha potenciat la participació dels ciutadans fent-los no tant silenciosos -recordem la “massa silenciosa” de Le Bon-, ja que quasi tothom pot dir la seva, tal com podem llegir i veure en els blocs, on els ciutadans decideixen -pengen- allò que mereix ser publicat. En tant que l’oferta de continguts s’ha incrementat exponencialment. Els “mitjans de comunicació de masses”, han vist com el ciutadà agafava protagonisme, la xarxa d’internet ho ha permès, i paral·lelament els idearis consignats pels protagonistes de la societat han perdut relativament pes. Només dic relativament. 

Això en certa mesura significà un canvi, una certa democratització. Dic només certa en mesura, ja que a ningú se li escapa que tots els mitjans de comunicació s’ajusten a un ideari en relació a les fonts de qui els financia. Tots sense excepció. No cal esmentar les capçaleres dels diaris. Més o menys tots ho sabem o ho ensumem. Per posar exemples: Mundo o Cope tenen un ideari molt ben definit. El País o la SER o la Cuatro també. Catalunya també participa d’aquest corrent. Diguem TV-3 durant l’era pujolista i tota la corporació com instrument propagandístic d’una manera d’entendre Catalunya i Espanya. També BTV i la COM, no s’escapen d’aquest escanyussament. Fins i tot, un ajuntament per petit que sigui utilitza determinats mitjans per a justificar-se. Ara bé, cadascú en aquest mercat mediàtic llegeix, escolta i veu allò que més li agrada. És un mercat bastant “transparent” en la seva demanda, no en la seva oferta tal com podem constratar. Probablement internet fa que l’oferta es democratitzi, pel que he explicat més amunt.

Paral·lelament la proliferació de “Blocs i Xarxes” i també de moviments socials és degut a la desconfiança que avui generen els partits polítics amb el seu afany de controlar-ho tot, cosa que provoca desafecció a la política (algú li convé molt). El “Gran Pacte de la Constitució del 78” s’acabat i em sembla que haurem de repensar altre cop el nostre sistema democràtic i l’estructura mateixa de l’estat autonòmic com també l’articulació del poder local i els municipis.

Finalment, ¿Us enrecordeu d’aquella famosa discoteca “Up & Down” de finals dels setantes i dels vuitantes. Els de dalt, asseguts, prenent alguna cosa al voltant d’una bonica tauleta romàntica mentre observaven còmodament els que ballaven a baix a la pista ben apretats? ¿No està passant alguna cosa semblant a la nostra societat?. Els polítics que es diuen de progrés mai poden tenir actituds autòcrates i voler estar només a dalt, ja la seva representació i el seu sou venen de baix, d’aquells que els han votat. Si-us-plau no ho espatlleu més, perquè finalment pendrem mal.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

One Response to Ciutat i mitjans: Up & Down

  1. Pep Puig says:

    Molt bó l’article. El felicito senyor Cortès. M’ha agradat especialment l’última frase:

    ¿Us enrecordeu d’aquella famosa discoteca “Up & Down” de finals dels setantes i dels vuitantes. Els de dalt, asseguts, prenent alguna cosa al voltant d’una bonica tauleta romàntica mentre observaven còmodament els que ballaven a baix a la pista ben apretats? ¿No està passant alguna cosa semblant a la nostra societat?. Els polítics que es diuen de progrés mai poden tenir actituds autòcrates i voler estar només a dalt, ja la seva representació i el seu sou venen de baix, d’aquells que els han votat. Si-us-plau no ho espatlleu més, perquè finalment pendrem mal.

    Crec que reflecteix bé el que està passant. La crisi dels partits és preocupant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: