Temps de crisi, temps d’unitat

ARTICLE D’OPINIÓ de CHEMA CORRAL

Estarem d’acord que l’actual crisis econòmica no l’han generat els treballadors de la indústria, dels serveis o del camp, ni els pensionistes ni els joves que estudien a la universitat. També coincidirem que ha estat l’especulació financera la que ha causat aquesta crisi i que, amb les polítiques que s’estan implantat, perilla seriosament l’estat del benestar construït a Europa després de la Segona Guerra Mundial. 

Els precedents que han portat a aquesta situació cal trobar-los en la introducció de les polítiques neoliberals aplicades durant els mandats de Ronald Reagan (1981 a 1989), que es basaven en baixada d’impostos, retallades de despeses i des-regulació dels mercats.

En baixar els impostos i augmentar les despeses militars (294.700 milions de dòlars al 1985, el doble que al 1980) les retallades es centren en els programes federals d’educació, habitatge i ajudes socials (entre 1979 i 1983 la població que viu de la pobresa passa del 11,7 % al 15,3%) (1). La des-regulació de l’economia i la defensa de les empreses davant els sindicats, porta a pràctiques com els “bons escombraria” amb alts rendiments per a negocis d’alt risc o a opes hostils per a comprar empreses amb diners obtinguts del crèdit.

La combinació de la des-regulació de l’economia, el retrocés dels serveis públics i les baixades d’impostos als mes rics van portar a augmentar les desigualtats en la societat nord-americana, així com el dèficit públic i el deute.

Tot això sona a molt actual. Els mateixos que han creat aquesta crisi, que defensen la des-regularització dels mercats financers, que no pugen el impostos als rics i que no persegueixen el frau fiscal i l’evasió de capitals, són els que estan dirigint la sortida de la crisis amb les polítiques d’austeritat i retallades (2).

Mesa Cívica

Davant aquest objectiu de desmantellar i privatitzar, fent negoci, l’estat del benestar, em sembla molt oportuna la recent creació, a Santa Coloma, de la Mesa Cívica pels Serveis Públics. La seva creació i funcionament reflexa les coincidències de diversos partits polítics d’esquerra, de sindicats i d’entitats socials en el rebuig a les retallades, així com la finalitat de treballar de forma unitària per conscienciar a la població de la importància d’uns serveis públics de qualitat.

Al Manifest fundacional de la Mesa Cívica va més enllà, tot declarant la voluntat de coordinar accions i mobilitzacions per la recuperació i manteniment dels serveis públics. Això és positiu i important per a Santa Coloma, i aquesta voluntat es va fer realitat amb motiu de la Vaga General del 29 de març ja que la Mesa Cívica va assumir la coordinació i els preparatius, així com l’organització de les accions el dia de la vaga.

Chema Corral és historiador.

(1) Dades recollides del llibre de Josep Fontana, Por el bien del Imperio.
(2) Luis de Guindos, actual ministre d’Economia al govern Rajoy, era el màxim dirigent per a Espanya i Portugal de la Lehman Brothers, el banc d’inversions que va desencadenar la crisis financera al 2008 i que es va enfonsar pel escàndol de les hipoteques d’alt risc i bons escombraria.

• NOTÍCIES RELACIONADES:

Más de 7.000 colomenses participaron en la manifestación del 29-M

Intens debat sobre la vaga del 29-M

Santa Coloma celebra la manifestació més important en democràcia

• UN ALTRE ARTICLE DE CHEMA CORRAL:

Montserrat Roig i Santa Coloma

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

One Response to Temps de crisi, temps d’unitat

  1. Retroenllaç: Cotxe elèctric, una peça de futur « Gramenet 2.0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: