La ciutat té tres menjadors socials

 • El regidor Raúl Moreno diu que donen menjar a 70 persones cada dia

Raúl Moreno, regidor de Serveis Socials, s’ha posat en contacte amb Gramenet 2.0 per precisar la informació ‘Un grup de Veïns demana a l’Ajuntament un menjador social‘, facilitada pel grup Menjar per tothom. 

Moreno subratlla que des de fa molts anys a Santa Coloma existeixen tres menjadors socials: el Centre de Dia Puig Castellar, gestionat per l’Ajuntament de Santa Coloma, on s’atenen casos de persones i famílies en risc d’exclusió social; L’espai Catalunya Caixa, situat a l’avinguda dels Banús, on són ateses persones d’edat adulta i tercera edat i poden menjar per un preu molt ajustat o de forma gratuita si els Serveis Socials ho determinen, i el Centre de Dia de la Gent Gran, on s’ofereix el servei de menjador a la gent gran sòcia del Casal. “Aquests tres menjadors socials –afirma- atenen a gairebé 70 persones al dia, la gran majoria d’elles derivades dels Serveis Socials i d’altres a títol individual o per mitjà de les entitats gestores”.

2.000 necessitats l’any

Moreno informa que per atendre la diversitat de situacions que es donen a la ciutat, existeixen altres serveis que utilitzen al voltant de 2.000 persones l’any: Programa d’Aliments Solidaris, gestionat per Creu Roja en conveni amb l’Ajuntament; els àpats a domicili per aquelles persones que no poden sortir de casa per impossibilitat funcional, les beques menjador, tant de les escoles bressol, centres oberts, o la gestió mitjançant el Consell Comarcal en els centres de secundària. Per altra banda, cada any destinem una part important en ajuts directes a l’alimentació per a famílies en risc d’exclusió social.

El regidor lamenta que cap mitjà de comunicació s’hagi posar en contacte amb la regidoria de Serveis Socials per contrastar aquesta informació. Moreno afegeix: Val a dir que aquesta informació és pública i, fins i tot, el 26 de gener de 2012, el partit polític Gent de Gramenet presidit per la senyora Teresa Franco va rebre més informació de la exposada en aquesta resposta després que el seu grup ho demanés i que, sorprenentment no va donar a conèixer en les entrevistes realitzades.

Moreno demana a aquelles persones que puguin trobar-se amb dificultats d’alimentació familiar s’apropin als serveis socials, per tal d’estudiar el seu cas, fer l’acompanyament social i habilitar els serveis necessaris que s’ofereixen per llei.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

3 Responses to La ciutat té tres menjadors socials

 1. miguel says:

  COMUNICAT DAVANT LES DECLARACIONS DEL REGIDOR RAÚL MORENO

  En resposta a les declaracions del regidor de Serveis Socials, Raúl Moreno, del 16 de maig al bloc de Jordi Corachán, Gramenet 2.0, en què en síntesi afirmava que a Santa Coloma no es passa gana, ja que, entre altres serveis, existeixen tres menjadors socials, volem manifestar el següent:

  1. Els tres menjadors a què es refereix el regidor no compleixen les característiques mínimes per qualificar-los de menjador públic dedicat a atendre els veïns i veïnes que tenen greus necessitats socials i de subsistència: no permeten fer els tres àpats mínims diaris ni tampoc durant tots els dies de la setmana; en general no són gratuïts sinó que ofereixen menús lleugerament més barats que en un bar i, a més, el seu accés és molt restringit, com ho prova, per exemple, que haguem d’atendre des del menjador social de l’Ateneu persones derivades pels Serveis Socials d’aquest ajuntament.

  2. El fet mateix que, des del grup Menjar per a Tothom, de l’Ateneu Popular Julia Romera, estiguem atenent cada vegada més persones de la ciutat que acudeixen a nosaltres per poder menjar o obtenir aliments és la millor demostració que els programes i les ajudes municipals dirigides a les persones que passen privacions a la ciutat són insuficients. Per això demanem un menjador públic, el qual, juntament amb altres serveis bàsics com dutxes, rentadores, un espai d’aixopluc, etc., podrien donar forma a un Servei Integral de Recursos Bàsics, que garantís la satisfacció de les necessitats bàsiques a tot veí i veïna.

  Santa Coloma de Gramenet, 17 de maig de 2012

  Menjar per a Tothom (Ateneu Popular Julia Romera)

 2. ana says:

  Diu el regidor Raúl Moreno ” Centre de Dia Puig Castellar, gestionat per l’Ajuntament de Santa Coloma, on s’atenen casos de persones i famílies en risc d’exclusió social”

  1º L’objectiu del Centre de Dia Puig Castellar és acollir persones de més de 60 anys, jubilats o pensionistes, residents a Santa Coloma, amb problemes socials i/o sanitaris i que necessiten una atenció perllongada en el temps per tal d’evitar o retardar l’ingrés en una residència. http://www.grame.net

  2º L’Obra Social de CatalunyaCaixa posarà en marxa el servei de menjador “Dina en companyia!” al seu CX Espai de la localitat, un projecte que pretén assegurar una adequada alimentació de les persones grans alhora que contribueix a la seva socialització. El menjador oferirà menús saludables per a la gent gran de dilluns a divendres laborables, de 13h a 15h, a un preu social. Es preveu que el servei atengui diàriament una cinquantena de persones.www.grame.net

  3º El temps d’espera mínim per ser atesos per serveis socials és d’un mes, confirmat avui pels serveis.

  4º “No ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells” elsnouspobres.wordpress.com

  Després del punt 4 que espero entengui la frase, les llàgrimes d’impotència, indignació, pena, no ha entès que hi ha nous pobres, no volem ser invisibles, no puc seguir escrivint

 3. GENT DE GRAMENET says:

  Resposta de Gent de Gramenet a les declaracions del Tinent d’Alcalde de Benestar i Famílies, Raül Moreno, en relació a la temàtica de la falta d’un menjador social a la nostra ciutat.

  Des de Gent de Gramenet volem donar resposta a les declaracions fetes per l’actual Tinent d’Alcalde de Benestar i Famílies, Raül Moreno, en el qual es poden veure recollides diverses mencions i valoracions sobre la nostra tasca en relació a la manca d’existència d’un menjador social en condicions a la nostra ciutat.

  En primer lloc, cal fer entendre al senyor Raül Moreno així com a tothom que no ho entengui o no en tingui més informació que el protagonisme de les reivindicacions recollides en el reportatge del programa “Els Matins de TV3” emès la setmana passada és d’una entitat de la nostra ciutat, no pas de Gent de Gramenet com a grup municipal. Des de fa més de dos anys, l’Ateneu Popular Júlia Romera, a partir del projecte “Menjar per Tothom” aborda aquesta problemàtica existent a la ciutat per mitjà del treball diari de persones voluntàries. És ben cert que en el reportatge apareixen declaracions de Teresa Franco, que a més de ser la presidenta del nostre grup municipal, és membre activa d’altres entitats de Santa Coloma; és precisament aquesta feina voluntària la que es veu recollida en el reportatge. Entenem, doncs, que les declaracions de Raül Moreno responen a una voluntat política de confrontació partidista de la qual no volem ser partícips. Debat polític sí, però seriós, per tal de donar resposta a problemàtiques que existeixen, no només per degradar la imatge i el treball d’altes. De nou, remarquem que el protagonisme principal és de l’entitat en qüestió, “Menjar per tothom” de l’Ateneu Popular Júlia Romera.

  A mode d’informació, cal dir que la nostra dedicació en el tema del menjador social ha estat la de posar a disposició de les entitats la informació necessària per a poder desenvolupar la seva tasca en condicions òptimes formulant preguntes al Ple demanant informació, etcètera, complint així amb coherència un dels compromisos defensat per Gent de Gramenet des que existeix: transparència i accés a la informació per tal de poder garantir una participació ciutadana real. A més, també hem posat a disposició els pocs recursos que podem tenir com a organització ciutadana per donar a conèixer la tasca i les convocatòries que “Menjar per Tothom” hagi pogut realitzar.

  Una altra feina que com a moviment ciutadà hem cregut oportú realitzar és la redacció d’aquest comunicat per tal de respondre a les mencions sobre Gent de Gramenet realitzades per Raül Moreno. És d’aquesta manera que en el debat polític de fons entenem que la problemàtica de l’accés a l’alimentació digne és innegable, mostrant així la insuficiència i les carències de les estructures consistorials per garantir aquesta necessitat bàsica. Entenem que el debat no es pot tancar dient que ja existeixen 3 menjadors socials (que en cap caps ho són de ple, pel fet que no garanteixen tots els àpats del dia i no són gratuïts), sinó abordant la situació per superar el desemparament que moltes famílies pateixen.

  A més, entenem que la tasca desenvolupada per “Menjar per tothom” no és ni anacrònica ni de beneficència. Donen resposta, en la mesura de les seves possibilitats, a una necessitat bàsica i immediata, l’alimentació. Però no és queden només en això sinó que s’organitzen i reivindiquen trencant amb la por i la vergonya. La dedicació de les persones voluntàries ha estat exemplar, amb prudència i cura però sense renunciar al principi fonamental d’ajudar que les persones amb aquestes dificultats prenguin consciència de la seva situació. Sobre la qüestió de l’anonimat, és obvi el trenca cada individu quan decideix lliurement i individual reivindicar i lluitar pels seus drets.

  Per últim, dir que des de Gent de Gramenet, com a moviment ciutadà de Santa Coloma, donem suport a la tasca realitzada per entitats com l’Ateneu Popular Júlia Romera i el projecte “Menjar per Tothom” i aprofitem aquesta oportunitat per realitzar un reconeixement públic a totes les persones que dia a dia dediquen part del seu temps a organitzar-se i treballar per fer de Santa Coloma una ciutat millor i més justa.

  Gent de Gramenet,
  Un moviment ciutadà divers per una Santa Coloma millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: