O vamos juntos contra la MAT o la derrota es segura

ARTÍCULO DE OPINIÓN DE JORDI CORACHÁN

El Ayuntamiento ha lanzado una llamada de socorro. Red Eléctrica Española (REE) ha desoído su petición de soterrar la línea de 400 kilovoltios, de Muy Alta Tensión (MAT), a su paso por la Serralada de Marina y a 150 metros de las viviendas de Les Oliveres y a 75 de Can Franquesa. La cerrazón de REE, ha obligado al Consistorio a pedir el amparo del Tribunal Supremo, un recurso tedioso, enredado y de porvenir incierto. Por esto, el Gobierno Local ha emitido un SOS a la población. O nos ayudáis o nos colocarán las torres gigantes de por vida, han venido a decir en su mensaje de angustia. 

Es cierto que el equipo de Gobierno (PSC, ICV-EUiA y CiU) se apresuró a convocar una rueda prensa para informar del recurso y dar la imagen de querer abanderar la protesta. También es verdad que hubo cierto desaire a la oposición, que no fue informada a su debido tiempo. En su afán de liderar el proceso, el Gobierno Local perdió la oportunidad de explorar un acuerdo con el resto de partidos democráticos. ¿Se imaginan el impacto de  una conferencia de prensa con representantes de todos los partidos? El PP ya ha dicho que apoya la propuesta municipal, pese a que todavía no ha estudiado toda la documentación. Más difícil hubiera sido pactar con Gent, pero con desaires seguro que no se consiguen acuerdos. Ahora, se podrá llevar una moción al próximo pleno, pero la oportunidad de una foto unitaria ante los medios ya se ha perdido.

Muchas veces he escrito que el equipo de gobierno debe de ser más abierto y permeable a las demandas ciudadanas, y hay que destacar que algunos pasos positivos ha dado. Pero, en el caso de la MAT se han invertido los protagonistas y es el Ayuntamiento el que pide auxilio, comprensión y apoyo. Los colomenses debemos responder de forma generosa. En definitiva, nos estamos jugando el futuro de todos. O vamos juntos o la derrota es segura.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

6 Responses to O vamos juntos contra la MAT o la derrota es segura

 1. Pedro Manuel says:

  Completamente de acuerdo. Aunque algunos hayan pecado de egoismo politico hay que trabjar juntos para impedir la Mat.

 2. Juan C. Blanco says:

  Ahora hay que dejarse de puñetas y cerrar filas. No puede ser que nos coloquen unas torres como las que teníamos en el río.

 3. Marcos says:

  La derrota es segura si vamos todos juntos a no hacer nada. La cuestión no es ir juntos o separados, la cuestión es hacer algo, algo significa que tengan miedo de que si ponen la MAT va a estar mas tiempo parada por los sabotajes que en funcionamiento. Es la única manera de evitarlo, con el apoyo de la población a dichas acciones claro.

 4. Retroenllaç: INFORME: La postura dels partits sobre la MAT « Gramenet 2.0

 5. capdebolo says:

  Vale. tots a una, però…per què tots a una en la reclamació prèviament dirigida cap a una MAT soterrada?

  per què no encetem, ja que tenim una bona oportunitat,un debat entorn la brutal despesa energètica que estem forçats a tenir per mantenir un sistema que demana expansió “ad infinitum”, però que tothom sabem que està condemnat al fracàs (energètic, ecològic, econòmic i alimentari)?
  Podem començar a parlar d’alternatives en la generació d’energia i en responsabilitat DE DEBÒ en el seu consum. Perque la MAT no és cap solució ni a l’aire ni soterrada. Perquè és indignant una normativa populista que marca el tancament dels comerços però no exigeix que s’apaguin els llums de comerços (encesos les 24 hores del dia els 365 dies de l’any) ni de la publicitat de les paredes del bus, ni els fanalets blaus del jardí d’en Bartu, per dir els exemples més absurds i flagrants. Podem parlar de generació elèctrica a petita escala i pròxima, sense aquestes enormes infraestructures que inflen el negoci nuclear de França (ah, si és soterrat ja hi ha prou).
  Parlo de començar a canviar els criteris amb els que definim benestar i desenvolupament. De pensar que potser és més beneficiós (almenys ho és per a mí) un tram final del Besòs agrícola que no pas comercial i de negoci. Pensar, també que si ha de tenir un sentit el pode polític públic és promoure plans de desenvolupament i eficiència energètica per barris, creats i dirigits per a la gent del barri (al barri hi ha de tot), i no només imaginar-se una participació fictícia, no tocar els beneficis dels pressumptes “motors econòmics” de la ciutat (mentida, també) i fer veure que es defensa la gent en casos com aquest, que de tant flagrants no poden mirar a una altra banda. I a sobre reclamar ajuda a la ciutadania per demanar el “mal menor” a una empresa privada. Bé em deixo moltes coses, m’encenc i tal. Però em quedo amb la primera idea. Cal, a santacoloma i a la societat en general, un gran debat sobre el model energètic i el model de societat a la que vivim.

 6. Guida says:

  En aquest cas formes part de la campanya encetada per l\’equip de govern de manipulació, engany i falta de transparència.

  Anar junts ”contra la MAT”, com tu dius, hauria de suposar que el govern s\’oposés a la línia, i no és el cas. Com hem d’anar junts “en contra” si ells la defensen com una infraestructura necessària i l\’únic que estan fent és netejar-se la cara, donar-se-les de revolucionaris i engegar una macro-campanya de màrqueting per confondre el personal que de debò s\’oposa a la MAT? Deixem-ho clar: ells la volen però per sota terra, no fos cas que quedés lletja i els veïns s\’empipessin una miqueta, i no valoren si de debò és necessària, quins interessos econòmics hi té REE ni les conseqüències nefastes que pot dur a curt i llarg termini (estètiques, ecològiques, ambientals, sobre la salut…). Cal que la població ho tingui clar i que ells deixin d\’embolicar: primer una campanya que diu clarament que volen la línia soterrada perquè no s’oposen al desenvolupament, i ara editen un adhesiu que diu clarament “NO A LA MAT”: estan mentint i l’assumpte no admet gaires bromes.

  Enmig, ICV jugant al mateix joc: que ara la volen soterrada, que ara no la volen… en què quedem? Que ho deixin clar i si la seva posició dista de la dels seus companys de govern, que facin un pas valent i ho diguin clar; que no se sumin al carro d’ara blanc i ara negre, i demà-passat gris.

  D’altra banda, i com diu el company Capdebolo, quina mena de desenvolupament volen propugnar? De debò és necessària la MAT perquè sí, per engreixar els beneficis de les grans empreses elèctriques, i no cal un debat profund sobre el model energètic?

  Per tant, prou de confusions. El que cal és que el govern s\’oposi frontalment a la MAT: ni pel riu, ni per la Serralada de Marina, ni per l’aire ni per sota terra! Prou de manipular… Podrem anar junts contra la MAT quan l’equip de govern vagi en contra de la MAT. Però esclar, miracles a Lourdes, i ells de moment es conformen amb les engrunes. Ells guanyaran, perquè la tindrem soterrada. Els ciutadans sortirem derrotats, de segur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: