Independència o dependència

ARTICLE D’OPINIÓ DE JOSEP MARIA CORTÈS

Ara que estem immersos en mig de manifestacions de tota mena; tothom en parla sobre un tema que sempre ha estat latent en la societat catalana, però que ara sense complexos surt, es manifesta i es parla, de si si això de la independència va de debò, o com altres vegades ha passat, no ha passat res de res.

 

Sóc del corrent d’opinió que la transició espanyola s’ha acabat des el moment que la generació nascuda el 1975 -la més nombrosa del cicle demogràfic espanyol del segle XX- s’ha fet gran i ha pres el relleu. A mi em sembla que aquesta dada s’ha de tenir present, també, per explicar els gran canvis que estem vivim ara.

Una generació que ha viscut sempre en democràcia, en una Espanya en ple creixement econòmic des de 1960, i en una Catalunya, on els seus drets històrics -sense entrar en més detall- són recoguts dins el marc de la Constitució de 1978.

Tres fets que defineixen la generació del 75: demòcrates, catalanoparlants i relativament rics. Una generació la qual, la Constitució de 1978 els esdevé un instrument de convivència, d’articulació territorial i de model econòmic, ja desfasat. I això significa, que ha tocat el moment de revisar l’arquitectura en les seus tres puntals: convivència, territori i economia, per construir un nou model de societat.

En la “Voz en off” * en parlo; si es pot està d’acord o no, però aquest no és el tema, sinó que ara és el moment de canviar un instrument que ens ha servit molt, moltíssim, però que és resultat d’un temps, d’una època, i que ara ja forma part de la nostra història. Amb això i per acabar aquesta petita contribució, és que el model de societat que s’ha de proposar, pels els següents cinc o sis lustres, ha de ser una societat “independent” d’aquest nefast “capitalisme de casino” però que ha de ser dependent d’un marc que solidifiqui la nostra convivència, un dels actius més importants per garantitzar una societat pròspera socialment i econòmicament rica.

* http://jcm60.wordpress.com/2011/04/26/voz-en-off-del-modelo-social-espanol/

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: