Òmnium presenta la ‘Declaració de Santa Coloma’

• L’entitat aposta per un nou estat d’Europa en l’acte d’ahir al vespre al Teatre Sagarra

• L’elecció és un reconeixement a la ciutat que va veure néixer la primera escola en català

Feia temps que no es veia tantes personalitats juntes a Santa Coloma. Representants de CiU, ERC, PSC i altres partits no es van voler perdre la presentació, al Teatre Sagarra, de la Declaració de Santa Coloma de Gramenet, el nou full de rurals d’Òmnium Cultural, després de la manifestació de l’Onze de Setembre.>;

En un document que l’entitat ha batejat com La declaració de Santa Coloma s’han fixat les prioritats de l’entitat: fer arribar el debat sobre l’estat propi a tots els catalans i demanar als partits polítics que van donar suport a la consulta pel dret de decidir al Parlament que incloguin aquest punt als seus programes electorals. La Declaració de Santa Coloma és un reconeixement a la ciutat que va veure néixer la primera escola en català a Catalunya.

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha demanat “solemnement als diputats que formaran el parlament de la desena legisltura, que assumeixin el seu càrrec conscients que aquesta ha de ser la darrera legislatura d’un Parlament autonòmic. Està en joc la llibertat i la democràcia i Òmnium les defensarà amb totes les seves forces”.

Si els resultats electorals avalen els partits que demanen l’autodeterminació, el referèndum o consulta haurà de celebrar-se “per un principi democràtic bàsic”, ha afegit Casals, que ha assegurat que celebrar-ho “no comportarà una fractura” social. I és que ens fa falta un “Estat per garantir drets bàsics com l’educació, la sanitat, l’habitatge digne o la feina”. Tenir un estat propi és “tenir un país més just i pròsper”.

La declaració retreu al govern espanyol que “en nom de la legalitat constitucional” s’hagi sotmès Catalunya “a unes condicions que l’asfixien econòmicament i que la neguen nacionalment”. “Ens enfrontarem junts a la por i a qui, emparant-s’hi, pretenen posar obstacles a la democràcia o, senzillament, volen enfrontar la societat”. “El camí serà enormement difícil”.

El full de ruta també inclou una proposta per la plena normalització del català i que el castellà es mantingui com un “patrimoni cultural del país”.

Entre el públic assistent a l’acte d’Òmnium, destacaven la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, el president d’ERC, Oriol Junqueras, el president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol, l’ex conseller socialista Antoni Castells, i nombrosos diputats de diversos partits: Dolors Camats (Iniciativa), Ferran Falcó (CiU)… L’alcaldessa Núria Parlon es va desplaçar fins al Sagarra per rebre els organitzadors i conversar amb Muriel Casals, presidenta d’Òmnium, abans de tornar a l’Ajuntament per presidir el ple.

 

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: