La transparència, un objectiu de ciutat

ARTICLE D’OPINIÓ DE CHEMA CORRAL.— Una de les primeres mesures que va adoptar  el primer ajuntament democràtic, al 1979, va ser editar i distribuir, pels forns i els equipaments públics, el full informatiu “L’Ajuntament informa”. Va ser la primera eina comunicativa municipal a l’estat i tractava d’obrir la vida del nou ajuntament  al conjunt de la ciutadania, així com agafar el pols a la dinàmica del món associatiu. Irrompia, superant la paràlisis  franquista, la frescor i el dinamisme informatiu de la democràcia municipal. [Jaume P. Sayrach escriu a Chema Corral]>

Ara, 33 anys després, quan  el Full Informatiu continua essent útil, però ja es queda curt  per garantir els objectius d’informació i relació amb la ciutadania, perquè el món i la ciutat han canviat i les noves tecnologies han donat un tomb en terreny de la comunicació, neix el Portal de la Transparència. Com aleshores, Santa Coloma torna a estar a l’avantguarda en ser  un dels pocs ajuntaments a l’estat espanyol que disposa d’un portal específic de transparència.

El “Portal” ha estat construït seguint les orientacions establertes per l’ONG Transparència Internacional, que puntua amb criteris objectius i racionals els webs de transparència d’arreu. Es tracta de que tingui la màxima informació, però que sigui molt accessible al ciutadà i que es trobi ràpidament. Per aconseguir això no n’hi ha prou amb presentar el “Portal”, cal mantenir-lo i actualitzar-lo permanentment.

La posada en marxa d’aquest “Portal” consolida un canvi d’estil respecte a l’època  anterior, autoritària i opaca. Un canvi d’estil que aprofundeix en una altra forma de fer política i que impulsa el debat participatiu per  elaborar el PAM, que obre el Consell de Ciutat al teixit associatiu, que publica la declaració  de bens  patrimonials dels regidors i regidores  etc. En definitiva, un estil de l’equip de govern que,  basat en l’obertura, la transparència i la participació, pretén, també, combatre la desafecció política entre la ciutadania.

És, a la vegada,  una proposta que dóna un servei a la ciutadania, que la informa i la relaciona amb l’administració, facilitant-li les seves  demandes. Ara bé, cal donar mes passos cap endavant en altres direccions  i complementar les polítiques de transparència  amb la utilització de les  noves tecnologies  de la informació i la comunicació per garantir l’exercici de la democràcia electrònica.

Sóc del parer que l’equip de govern  està avançant  en un dels seus objectius polítics per aquest mandat: la política de transparència. Han  expressat  la voluntat de continuar treballant  per convertir  Santa Coloma en un referent municipal en aquestes  polítiques  a nivell estatal. Que així sigui no dependrà de les declaracions públiques de l’alcaldessa Núria Parlon i del responsable  de les polítiques de transparència, Siscu Sánchez, sinó de la resolució de l’ONG Transparència Internacional que, auditant  aquest i la resta de  portals webs, emetrà veredicte.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

2 Responses to La transparència, un objectiu de ciutat

 1. Jaume P. Sayrach says:

  Benvolgut amic Chema,

  he llegit el teu escrit sobre la transparència. Celebro el teu to entusiàstic, propi d’una persona que estima la ciutat. Però em permetràs una petita observació: que no parles del contingut que la transparència ha de mostrar. Poso un exemple: una botella de vidre incolor pot ser molt transparent però si a dins no hi ha res, és tan poc útil com si posem un altaveu sense aparell emissor. Fas una referència al Consell de Ciutat i a l’Ajuntament. ¿Què en treurem que la transparència ens mostri les accions del Consell? Recorda que ll’equip d’esxperts de la UNED consultats per l’alcaldessa, per superar la bretxa existent entre l’Ajuntament i la ciutadania, va aconsellar la supressió dels Consell, tal com havia demanat una colla d’entitats ciutadanes. La raó era que no compleix amb el rol propi d’un organisme que pretén ser representatiu i operatiu, més enllà de les formalitats amb què s’adorna. Transparència sí, si el que es visibilitza s’ho val. Altrament serà una andrònima mes, no creus? / Jaume P. Sayrach

  • Ricard says:

   Benvolgut Jaume,

   només dir-te que estic en desacord amb afirmacions finalistes com “el contingut que la transparència ha de mostrar” o “Transparència sí, si el que es visibilitza s’ho val”. Condicionar la transparència al resultat és desvirtuar el concepte, atès que s’aplica (qui i amb quins criteris?) un filtre.

   Atentament,

   Ricard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: