L’efecte Núria Parlon

ARTÍCLE D’OPINIÓ DE JOSEP MARIA CORTÈS » Els economistes ens agrada molt parlar de variables. Les variables són les causes que expliquen perquè passa allò i no passa allò altre. Per mi, ha ha dues variables explicatives, sota els acrònims ENP i EMH, del perquè el PSC, en unes eleccions que es donava ja com a fet la seva “liquidació” ha surat en un mar tempestuós i convuls. Per una banda l’Efecte Núria Parlon (ENP) que provoca un increment de vots a SCG. I per una altra, l’Efecte Mirada Honesta (EMH) de Pere Navarro, que indueix la no acceptació de la hipòtesi de l’enfonsament del PSC.

El PSC augmenta en 1.824 vots respecte a les eleccions de 2010 a SCG. Tot un èxit de l’agrupació que s’ha mobilitzat com mai. Malgrat, les divergències que pugui haver-hi dins el partit, els dirigents, els militants i els simpatitzants s’han posat tots a una, per impedir l’esquarterament de la societat catalana i sobretot colomenca. La seva transversalitat en el sentiment nacional, la seva lluita per un model de societat cohesionada i a la vegada responsable, s’ha posat en evidència en aquests resultats.

Però també s’ha posat de manifest que a Catalunya, i sobretot a SCG, en el seu interior rau un fort sentiment espanyolista, que mai s’havia mobilitzat en les autonòmiques. Però ara davant la irresponsabilitat de CiU, han decidit anar a votar. Crec que inspirats pel sainet de F. Vizcaino Casas, las Autonosuyas (1983), protagonitzat per l’inoblidable Alfredo Landa, PP reforça el seu posicionament. Però també fins a on pot arribar el vot de sentiment espanyol que existeix a Catalunya i que en altres conteses electorals havien votat algun cop a CiU. A SCG és la segona força més votada amb un increment de 1.446 vots.

La tercera força és ICV-EUiA dobla el seu vot en el municipi. Tot un èxit, remarcant que l’electorat colomenc desitja i lluita per una societat més justa, on el treball sigui l’eina necessària per garantir la cohesió social. Seguida per C’s, amb 5.647 vots dels 1.957 de 2010. Un vot que es pot interpretar de diverses maneres però que les seves coordenades són d’un fort sentiment espanyol i a la vegada per la defensa d’un model social i econòmic que es pot interpretar com a fortament segregador. ERC-Cat-Sí dobla amb escreix vots, dels 1.237 de les autonòmiques anteriors passa a 2.933, per la qual cosa el sentiment independentista, encara que minoritari a SCG existeix.

Finalment, s’ha demostrat perfectament que determinades estratègies de màrqueting polític no funcionen. L’aposta de la corporació convergent de internacionalitzar el seu missatge no ha donat els resultats esperats. Ha hagut, sens dubte, manca de sintonia entre l’electorat colomenc i el missatge convergent. Perdre pel camí 3.656 vots en dos anys és un fracàs absolut, tenint en compte l’increment de participació, un 63,82%, la més alta en unes autonòmiques. Els responsables comarcals del barcelonès nord de CdC no han entès que és una metròpolis globalitzada, per molt feeling que tinguin amb la premsa anglosaxona i per molta propagació del seu “capitalisme i independència” per capturar de manera vehement el vot de l’”emprenador”. Els resultats de SCG demostren, una vegada més, la inoperància dels seu “consolat” en el municipi.

En resum, a CAT guanya CiU però perdent, degut a una gran irresponsabilitat i amb unes ganes desbordades de controlar-ho tot. Seguit d’ERC amb menys vots que PSC però amb un parlamentari més pel pes injust que se li dóna el vot de comarca. PP en surt reforçat, i en paral·lel el sentiment espanyolista català si compten amb els vots de C’s. El parlament ideològicament es posiciona vers a la dreta, amb un fort contrapès de centre esquerra, i nacionalment cap a un catalanisme independentista transversalitzat.

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

3 Responses to L’efecte Núria Parlon

 1. Joan Ruiz says:

  Benvolgut,

  Per a mi la gran sorpresa d’aquestes eleccions a Santa Coloma és l’ascens espectacular de C’s (Ciutadans). Respecte al seu article, els que ens interessa la política municipal trobem a faltar un darrer anàlisi pel que fa al vot rebut per la CUP. És poc conegut per la ciutadania que les CUP són el referent nacional català de Gent de Gramenet. Les evidències: els dos candidats colomencs a la llista de la CUP eren Aitor Blanc i Teresa Franco (regidors de Gent), també significats dirigents del partit Gent han demanat el vot per a la CUP de forma oberta y pública… Tot i així han recollit un minso resultat… Està clar que davant d’aquest resultat Gent pot anar entrant en l’inici del seu decliu. És molt probable que, a la vista d’aquests resultats a Santa Coloma de Gramenet sigui C’S (Ciutadans) qui obtingui uns bons resultats a les eleccions municipals del 2015 i Gent quedi relegada fora de l’Ajuntament. Ja sé que els resultats d’unes eleccions autonòmiques no són extrapolables a altres eleccions, però és poden intuir tendències… Només que C’s presentés un bon candidat/ata a les properes municipals amb el seu discurs positiu, regeneratiu de la política i lluny de la radicalitat pot provocar la desaparició d’un vot, sempre amb missatges negatius i a la contra de tot, com és el de Gent i PxC. Serà interessant anar seguint l’evolució local.

  Felicitats per l’anàlisi!

  • Pere Freixes says:

   Gent i PXC. El mateix totalitarisme, però de signes diferents. Només cal veure el que fan als plens. El “clown” des de la seva cadira. I la “claca” des del públic.
   Es retroalimenten. Fan por.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: