Reserva de la biosfera

CHEMA CORRALARTÍCLE D’OPINIÓ DE CHEMA CORRAL

Recentment, Catalunya ha tingut una excel·lent notícia:  la UNESCO ha concedit  el reconeixement de Reserva de la Biosfera a les Terres de l’Ebre (TTEE), convertint-lo en el segon territori de Catalunya  que aconsegueix aquesta designació, doncs el Montseny, ara fa 35 anys, va ser el primer. Aquesta nominació projecta internacionalment les TTEE, protegeix el seu patrimoni natural i permet desenvolupar activitats basades en l’ús sostenible dels recursos. 

Les 367.729 ha., 78% terrestres i 22% marines, no són la totalitat de les quatre comarques ebrenques doncs, amb un criteri que comparteixo,  no s’han inclòs en la candidatura les àrees d’influència de la central nuclear d’Ascó. TTEE s’uneixen així a les 610 reserves ubicades en 117 estats i que configurem la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera dins  del programa  “L’Home i la Biosfera (MAB)”  de la UNESCO.

L’argumentació es va farcir des de la societat civil i el  Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) va liderar un equip redactor que va contar amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili i de diversos departaments de la Generalitat. El resultat va ser el lliurament, al novembre del 2010, de la Memòria al Conseller de Medi Ambient i Habitatge d’aleshores, Francesc Baltasar.

L’objectiu d’aconseguir ser Reserva de la Biosfera va unir les TTEE i la candidatura va  disposar del suport, la complicitat i el consens d’una setantena d’entitats socioeconòmiques i de 55 administracions locals. Cal dir que el govern d’Entesa, conegut popularment com el “tripartit”, va apostar fort i decididament per aquest projecte que va traslladar i defensar davant les instàncies espanyoles.

Els poders econòmics i la dreta propaguen la idea que des de l’ecologisme es vol frenar l’activitat econòmica quan es defensa   el medi ambient. Tot el contrari, per exemple, ser Reserva de la Biosfera significa per a les TTEE la compatibilitat de la protecció del seu patrimoni natural amb el desenvolupament d’una economia sostenible. La designació, feta fa dies a París,  obre unes perspectives econòmiques força positives per a les comarques ebrenques.

TTEE disposa de nombrosos ecosistemes que cal protegir  i reduir la pèrdua de la biodiversitat és un dels objectius del programa MAB. Ser Reserva de la Biosfera  facilita enormement la  difusió del territori a nivell mundial i significa estar en el mapa dels espais amb més alt valor ambiental.  Això és una oportunitat  per potenciar un turisme lligat al patrimoni natural i paisatgístic i  als valors culturals i històrics. Com veieu és un plantejament totalment diferent al que fa  Lloret o Salou.

Aquest és un exemple de com poden conviure les activitats humanes i econòmiques  amb la conservació i protecció del medi ambient. Però mes enllà del turisme, aquesta designació pot servir a les TTEE  per impulsar propostes econòmiques -principalment als  sectors agroalimentari, ramader i d’energies alternatives- que facin una utilització sostenible dels recursos i dinamitzin i cohesionin el territori.

 

Anuncis

Quant a Jordi Corachán
Periodista

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: